Slik løser du CLASSPNP.SYS-feilen i Windows 10/8/7 for godt

Classpnp.sys er en Microsoft Windows SCSI klassesystemfil som kommer som en del av Windows OS. Mens de vanlige brukerne aldri trenger å vite om CLASSPNP.SYS-filen, kan du til tider støte på feil relatert til slike kritiske systemdrivere.

CLASSPNP.SYS-feilen er en BSOD-feil, og den etterlater den berørte PC ubrukelig. Feilen kan oppstå på grunn av flere grunner, inkludert maskinvarefeil og programvarekorrupsjon.

De fleste tilfeller av CLASSPNP.SYS-feil er relatert til maskinvarefeil, mens noen brukere har rapportert feilen som har oppstått etter installering av et spill og andre Windows-programmer.

I denne artikkelen går vi gjennom alle mulige løsninger for å fikse CLASSPNP.SYS BSOD-feilen i Windows 10, 7 og 8.

Fremgangsmåte for å fikse CLASSPNP.SYS BSOD feil

Løsning 1: Avinstaller nylig installerte programmer

Noen av Windows-brukere har rapportert CLASSPNP.SYS-feilen etter å ha installert et videospill eller programvare. I en slik situasjon er det høyst sannsynlig at programvaren forårsaker feilen.

Representativt bilde - programmet er ikke relatert til feilen.

Hvis du kan starte opp i Windows og gå forbi innloggingsskjermen, kan du prøve å avinstallere spillet eller programvaren. Nå, start datamaskinen på nytt og kontroller om problemet er løst.

 • Les også: 10 beste avinstalleringsprogramvare for PC-brukere

Løsning 2: Koble fra ekstern maskinvare / eksterne enheter

En annen vanlig årsak til CLASSPNP.SYS-feilen er perifere enheter. Hvis du har koblet til maskinvare som en USB-mus, må du prøve å koble dem fra ekstern harddisk, Bluetooth-dongle til en trådløs mus, ekstern kjøler og annen enhet til din bærbare PC eller PC.

Slå av PCen. Koble fra en av eksterne enheter og start datamaskinen på nytt. Gjør dette til du har løst problemet, eller alle eksterne enheter er koblet fra.

Hvis feilen skyldes en ekstern enhet, kan du holde den frakoblet en stund og sjekke om den fungerer sammen med andre enheter. Dette bør tillate deg å inspisere maskinvaren for eventuelle feil.

Løsning 3: Oppstart sist kjente gode konfigurasjon

Windows OS lagrer en kopi av systemets maskinvarekonfigurasjon og driverinnstillinger tatt fra systemets register. Ved feil i oppstartsprosessen legger operativsystemet det sist kjente gode konfigurasjonsalternativet til oppstartsmenyen.

Hvis PC-en din allerede har oppdaget flere oppstartssvikt, kan du bruke alternativet Last Good Known Configuration til å starte opp normalt.

Windows OS viser automatisk alternativet B oot Last Known Good Configuration etter flere mislykkede forsøk på å starte operativsystemet.

Eller Du kan manuelt få tilgang til dette alternativet ved å trykke på F8-tasten til skjermbildet Oppstartsalternativer vises. Pass på at du begynner å trykke på F8-tasten før Windows starter oppstart.

Merk: I Windows 8 og Windows 10 er det sist kjente gode konfigurasjonsalternativet deaktivert som standard. Du må aktivere det manuelt fra Registerredigering.

 • Les også: Unmountable Boot Volume Blue Screen Error på PC: 4 måter å fikse det på

Løsning 4: Endre SATA-modusinnstilling i BIOS

PCen din er konfigurert til å bruke IDE- eller ACHI-mekanismen for å konfigurere med SATA (Serial ATA). Et godt antall brukere har rapportert at endring av SATA-modus i BIOS-innstillinger har hjulpet dem med å fikse CLASSPNP.SYS-feilen.

For å gå inn i BIOS-innstillinger, start datamaskinen på nytt og start å trykke på F2 til du ser BIOS-skjermen. Snarveien kan variere avhengig av din bærbare maker.

I BIOS-innstillingen endres diskmodusen fra AHCI til IDE midlertidig. Lagre endringene og gå ut av BIOS-skjermen.

Merk: Hvis SATA-modus allerede er satt til IDE, prøv å endre den til neste tilgjengelige innstilling som er AHCI eller Kompatibilitetsmodus.

Start datamaskinen på nytt og kontroller om CLASSPNP.SYS-feilen er løst.

Løsning 5: Fjern intern maskinvare

CLASSPNP.SYS-feilen kan også oppstå på grunn av intern maskinvarefeil. Hvis du har feil RAM eller harddisk, kan det forhindre Windows i å starte opp normalt.

Hvis du har lagt til RAM-minne, skjermkort eller PCI-e-kort, må du prøve å fjerne dem midlertidig.

Selv om du ikke har lagt til noen ny maskinvare, kan du prøve å fjerne ekstra RAM, skjermkort eller PCI-e-kort eller trådløst kort, og start datamaskinen på nytt. Du kan sette inn maskinvaren på nytt hvis datamaskinen støtter normalt.

Hvis du bare har en enkelt enhet med RAM, men et tomt spor ved siden av, fjerner du og legger inn RAM i det tomme sporet.

Alternativt kan du også bruke Memtest86 +, en minnemodul sjekke programvare og opprette en oppstartbar USB-stasjon fra den for å sjekke om den dårlige minnemodulen. Du kan laste ned Memtest86 + ISO fra den offisielle nettsiden.

Pass på at du oppretter en oppstartbar flash-stasjon eller en CD først. Boot fra USB-stasjonen og kjør en minnetest for å sjekke om den dårlige minnemodulen. Når det oppdages, fjern de dårlige minnemodulene og start datamaskinen på nytt.

 • Les også: 5 beste maskinvarekonfigurasjonsprogramvare for Windows PC-brukere

Løsning 6: Kjør System File Checker

Microsoft Windows OS leveres med et innebygd System File Checker-verktøy. Det lar brukerne sjekke for korrupte eller manglende systemfiler og fikser dem ved å erstatte den manglende filen med den cachede versjonen av den samme filen.

Hvis du kan starte opp i Windows, åpner du Kommandoprompt som administrator og skriver følgende kommando: sfc / scannow

Hvis du ikke klarer å starte opp i Windows, kan du kjøre System File Checker fra gjenopprettingsmodus.

Du kan angi gjenopprettingsmodus fra påloggingsskjermbildet, avansert alternativ for gjenoppretting eller gjenoppretting. Forutsatt at du ikke kan starte opp i Windows, er du igjen med to alternativer. Slik gjør du det.

Alternativ 1: Når datamaskinen din ikke starter flere ganger, presenterer Windows 10 deg en gjenopprettingsskjerm. Fra skjermbildet Gjenoppretting klikker du på Se avanserte reparasjonsalternativer.

Alternativ 2: Alternativt kan du også komme inn i gjenopprettingsmodus ved å trykke på F8-tasten.

Slå av PCen. Trykk på startknappen og start å trykke F8 til du ser gjenopprettingsskjermbildet.

Kjør System File Checker fra gjenopprettingsmodus

 1. Fra skjermbildet Velg et alternativ klikker du på Feilsøkingsalternativ .

 2. Klikk på Avanserte alternativer. Under Avansert alternativ, velg Kommandoprompt.

 3. Ved omstart, skriv inn følgende kommando i ledetekstvinduet.
 sfc / scannow 

Hvis den kommandoen ikke fungerte, prøv dette. Denne kommandoen kontrollerer bare etter feil i C: drive

 Sfc / scannow / OFFBOOTDIR = C: / OFFWINDIR = C: Windows 

Systemfilkontrolløren vil nå skanne C: driveren for korrupte eller manglende filer og prøve å reparere den med nye filer.

 • Les også: Oppdater Windows 10 Mail og Kalender for å aktivere mørk modus

Løsning 7: Gjenopprett Windows til tidligere punkt

Alle Windows-PCene leveres med systemgjenopprettingsalternativ . Systemgjenopprettingsfunksjonene lar deg lage et systemgjenopprettingspunkt og lagre det i din lokale stasjon.

Windows oppretter automatisk gjenopprettingspoeng og lagrer en arbeidskopi av systemet ditt før du foretar store endringer som å bruke nye oppdateringer eller installere en app.

Hvis noe går galt med systemet, kan du gå tilbake til arbeidsstatus ved å gjenopprette PCen til et tidligere punkt og angre systemendringer.

Du kan få tilgang til systemgjenopprettingsegenskapene enten fra skrivebordet eller gjenopprettingsalternativet.

Alternativ 1: Hvis du kan logge på og få tilgang til skrivebordet, gjør du følgende.

Skriv Gjenopprett i Cortana / Søkefeltet og velg Opprett et systemgjenopprettingspunkt . Dette åpner vinduet Systemegenskaper .

Alternativ 2: Hvis du ikke kan logge på eller starte opp i Windows, gjør du følgende:

 1. Når PCen ikke starter oppstartsprosessen flere ganger, vil den vise et gjenopprettingsskjermbilde (Automatisk reparasjonsskjerm). Fra skjermbildet Gjenoppretting klikker du på Se avanserte alternativer.
 2. PCen starter på nytt med Velg en alternativskjerm . Klikk på Feilsøk alternativet.

 3. Klikk deretter på Avanserte alternativer, og velg deretter Systemgjenoppretting.

Utfør systemgjenoppretting

 1. Fra vinduet Systemgjenoppretting klikker du på Neste .
 2. Windows viser det sist opprettede gjenopprettingspunktet. For å se alle tilgjengelige Restore Points, klikk på alternativet " Vis flere gjenopprettingspunkter ".

 3. Nå må du bestemme hvilken gjenopprettingspunkt du skal bruke. Jeg vil anbefale å starte med den nyeste en først.
 4. Velg et Gjenopprettingspunkt og klikk på " Søk etter berørte programmer" -knappen. Dette vil vise deg alle programmene som er berørt (avinstallert / installert) hvis du fortsetter med denne systemgjenoppretting.

 5. Klikk på Neste . Les bekreftelsesmeldingen og klikk på Fullfør.

Windows vil ta alt fra noen få minutter til en time for å fullføre systemgjenopprettingsprosessen.

Hvis CLASSPNP.SYS-feilen blir løst, trenger du ikke å gjøre noe. Hvis ikke, prøv andre gjenopprettingspunkter til problemet er løst.

 • Les også: Hvordan lage et gjenopprettingspunkt fra Windows 10 Desktop

Løsning 8: Rengjør installer Windows

Dette er den minst anbefalte løsningen for å fikse feilen CLASSPNP.sys. Men hvis problemet startet på en ny datamaskin, eller etter at du installerte oppdateringene, kan du installere vinduet med den nyeste tilgjengelige versjonen, og løse problemet.

Sørg for at du tar sikkerhetskopi av alle tilgjengelige data før du utfører en ren installasjon. Du kan vise en av vår veiledning som forklarer hvordan du installerer Windows 10 Creators Update fra en ISO-fil.

Konklusjon

Den vanlige årsaken til CLASSPNP.sys-feilen er en maskinvarefeil eller noen skadet driver. Noen ganger kan Windows kanskje ikke oppdage maskinvaren riktig, noe som kan føre til feil og forhindre at systemet starter normalt.

Prøv alle de løsningene som anbefales i denne artikkelen, og se hvilken som stikker på veggen.

Ikke glem å fortelle oss løsningen hjalp til med å fikse PCen i kommentarene nedenfor.