Krypteringsmappealternativet er grått ut på Windows 10, slik er det å fikse det

Filkryptering er den beste metoden for å beskytte filene dine, men mange brukere rapporterte at krypteringsmappealternativet er nedtonet. Hvis du ikke kan kryptere filer på PCen, kan du kanskje løse dette problemet ved hjelp av en av våre løsninger.

Det kan oppstå problemer med filkryptering, og når det gjelder krypteringsproblemer, er det noen lignende problemer som brukere rapporterte:

 • Krypteringsmappe som ikke virker, for å sikre data gråte ut, gråte ut Windows 10, 7 - Disse problemene kan påvirke nesten hvilken som helst versjon av Windows, og hvis du støter på dem, må du prøve alle våre løsninger.
 • Krypter med passord er gråtonet - Dette problemet kan oppstå hvis du ikke oppfyller visse krav. For å kunne bruke den innebygde filkryptering, må du bruke Pro-versjonen av Windows samt NTFS-stasjonen.
 • Kan ikke kryptere mappen Windows 10 - Hvis dette problemet vises, må du kontrollere om de nødvendige tjenestene kjører. I tillegg må du kanskje gjøre et par endringer i registeret ditt.

Krypter mappealternativet grå ut, hvordan løser du det?

 1. Pass på at du bruker Pro-versjonen av Windows 10
 2. Pass på at du bruker en NTFS-stasjon
 3. Endre registret
 4. Kontroller at tjenesten Krypteringsfilsystem (EFS) kjører
 5. Utfør SFC- og DISM-skanninger
 6. Bruk fsutil-kommandoen
 7. Bruk tredjepartsprogrammer

Løsning 1 - Pass på at du bruker Pro-versjonen av Windows 10

Windows 10 tilbyr en innebygd funksjon for å kryptere filer og mapper. Dette er en enkel og nyttig funksjon, spesielt hvis du vil beskytte filene dine mot uautorisert tilgang. Til tross for brukervennligheten til filkryptering, er denne funksjonen ikke tilgjengelig i alle utgaver av Windows.

Filkryptering er ikke tilgjengelig i hjemmeversjonene av Windows, så hvis du bruker hjemmeversjonen av Windows, er den innebygde filkrypteringsfunksjonen ikke tilgjengelig. For å sjekke hvilken versjon av Windows du bruker, må du bare gjøre følgende:

 1. Trykk Windows Key + S og skriv inn systeminformasjon . Velg Systeminformasjon fra menyen.

 2. Når vinduet Systeminformasjon åpnes, ser du etter OS Name- verdi i høyre felt. Der skal du se den nåværende versjonen av Windows du bruker.

Hvis du ikke bruker Pro-versjonen, vil du ikke kunne bruke den innebygde filkrypteringsfunksjonen. Husk at du ikke kan oppgradere fra Home til Pro-versjonen av Windows, så hvis du vil bruke Pro-versjonen, må du kjøpe en lisens og installere systemet på nytt.

Hvis du fortsatt vil bruke filkrypteringsfunksjonen i hjemmeversjonen av Windows, må du stole på tredjepartsløsninger.

Løsning 2 - Pass på at du bruker en NTFS-stasjon

Innebygd filkryptering er bare tilgjengelig for NTFS-stasjoner, så hvis du bruker Windows 10 Pro-versjon, må du kontrollere om du bruker NTFS-stasjonen. Hvis du ikke er kjent, er NTFS den nyere filtypen, og den har mange fordeler over FAT32, så det er ingen grunn til å bruke FAT32 filtype for partisjonene dine.

Hvis du bruker et FAT32-filsystem, kan du kanskje konvertere det. En måte å gjøre det på er å formatere partisjonen din og velge NTFS-filtypen. Dette er den enkleste metoden, men ved å bruke den fjerner du alle filene dine fra den partisjonen. Hvis du bestemmer deg for å bruke denne metoden, må du sikkerhetskopiere alle viktige filer på forhånd.

Du kan også konvertere FAT32-stasjon til NTFS-stasjon uten filtap ved å bruke Command Prompt. Selv om denne metoden ikke bør fjerne filene, anbefaler vi deg å lage en sikkerhetskopi bare i tilfelle. Denne prosedyren kommer med visse farer, og vi er ikke ansvarlige for potensielt filtap som kan oppstå.

Hvis du vil konvertere FAT32-stasjonen til NTFS, gjør du følgende:

 1. Start Kommandoprompt som administrator. For å gjøre det, høyreklikk Start-knappen og velg Kommandoprompt (Admin) eller PowerShell (Admin) .

 2. Når Command Prompt starter, kjører du konvertere X: / fs: ntfs- kommandoen. Pass på at du erstatter X med den faktiske bokstaven som representerer stasjonen din.

Etter at kommandoen er utført, skal stasjonen din konverteres til NTFS-filtype, og du vil kunne bruke innebygd filkryptering.

Hvis denne metoden virker litt komplisert, kan du alltid bruke tredjepartsverktøy, for eksempel MiniTool Partition Wizard . Dette verktøyet tilbyr enkel og vennlig brukergrensesnitt, så du bør kunne konvertere stasjonen med bare to klikk.

 • Kjøp Minitool Partition Wizard Pro versjon

Løsning 3 - Endre registret

Hvis du ikke kan kryptere filer på PCen, kan problemet være relatert til registeret ditt. For å fikse dette problemet anbefales det å gjøre noen endringer i registeret ditt. Du kan gjøre det ved å følge disse enkle trinnene:

 1. Åpne Registerredigering . For å gjøre det, trykk Windows Nøkkel + R og skriv inn regedit . Trykk nå på Enter eller klikk OK .

 2. Når Registerredigering åpnes, naviger til HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFileSystem i venstre rute. I høyre rute dobbeltklikker du på NtfsDisableEncryption DWORD for å åpne egenskapene.

 3. Sett Verdi data til 1 og klikk OK for å lagre endringer. Hvis denne verdien allerede er satt til 1, endrer du den til 0.

Etter at du har gjort disse endringene, start datamaskinen på nytt. Når datamaskinen din har startet på nytt, kontroller du om problemet fortsatt er der.

Løsning 4 - Pass på at tjenesten Krypteringsfilsystem (EFS) kjører

Ifølge brukerne, hvis krypteringsmappealternativet er utgradert på din Windows 10-PC, er det mulig at de nødvendige tjenestene ikke kjører. Filkryptering er avhengig av EFS-tjenesten (Encrypting File System), og for å løse dette problemet må du gjøre følgende:

 1. Trykk Windows Key + R og skriv inn services.msc . Trykk nå på Enter eller klikk OK .

 2. Når vinduet Tjenester åpnes, finn Krypteringsfilsystem (EFS) og dobbeltklikk på det for å åpne egenskapene.

 3. Sett oppstartstypen til Automatisk, og klikk på Bruk og OK for å lagre endringer.

Etter å ha gjort det, start datamaskinen på nytt og kontroller om problemet er løst.

Løsning 5 - Utfør SFC- og DISM-skanninger

I noen tilfeller kan krypteringsmappealternativet være gråtonet fordi systemet ditt er skadet. Windows-installasjonen kan bli ødelagt av ulike årsaker, og for å løse dette problemet anbefales det at du utfører både SFC- og DISM-skanninger. For å gjøre det, følg disse trinnene:

 1. Start Kommandoprompt som administrator.
 2. Når vinduet Kommandoprompt vises, kjør du sfc / scannow- kommandoen.

 3. Skanningen starter nå. Prosessen kan ta omtrent 15 minutter eller mer, så ikke forstyrre det på noen måte.

Når du har fullført SFC-skanningen, kontroller du om problemet fortsatt er der. Hvis du ikke kunne kjøre SFC-skanning, eller hvis problemet fortsatt er der, kan du prøve å kjøre DISM-skanningen. For å gjøre det, følg disse trinnene:

 1. Start Kommandoprompt som administrator.
 2. Kjør DISM / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth- kommandoen.

 3. DISM scan skal nå starte. Skanningen kan ta omtrent 20 minutter eller mer, så vær sikker på at du ikke avbryter den.

Når skanningen er ferdig, må du sjekke om problemet fortsatt er der. Hvis du ikke kunne kjøre SFC-skanning før, kan du prøve å kjøre den etter DISM-skanning og kontrollere om det hjelper.

Løsning 6 - Bruk fsutil-kommandoen

Ifølge brukere, hvis du ikke kan kryptere filer, kan du kanskje fikse dette problemet ved hjelp av kommandoen fsutil. Dette er ganske enkelt, og for å gjøre det, må du bare følge disse trinnene:

 1. Kjør kommandoprompt som administrator.
 2. Når Kommandoprompt åpnes, skriv inn fsutil behavior set disableencryption 0 kommando.

Etter at denne kommandoen er utført, start datamaskinen på nytt og kontroller om problemet fortsatt er der.

Løsning 7 - Bruk tredjepartsapplikasjoner

Hvis andre løsninger ikke løste problemet ditt, eller hvis du bruker en hjemmeversjon av Windows, kan det hende at du kanskje kan løse dette problemet ved å bruke tredjepartsprogrammer.

Det finnes mange flotte krypteringsprogrammer, men hvis du leter etter et enkelt krypteringsprogram som har AES 256-bit kryptering, anbefaler vi at du prøver mappelås programvare.

 • Last ned mappelås-prøveversjon

Disse tredjepartsprogrammene har ingen spesielle krav, og de bør kunne jobbe på en hvilken som helst versjon av Windows uten problemer.

Hvis krypteringsmappefunksjonen ikke virker, må du være sikker på at du oppfyller de enkelte kravene. Men hvis du oppfyller de nødvendige kravene, og du fortsatt ikke kan kryptere filer, må du prøve å prøve noen av våre løsninger.