Vi svarer: Hva er Offentlig mappe i Windows 10 og hvordan du bruker den?

Windows 10 har mange nyttige funksjoner som mange av oss ikke bruker i det hele tatt. En enkel, men underutnyttet funksjon er Offentlig mappe, og hvis du aldri brukte denne funksjonen før, skal vi i dag forklare deg hvordan det fungerer.

Hva er Offentlig mappe og hva gjør det?

Du har sikkert lagt merke til en offentlig mappe på PCen minst en gang, men du har aldri brukt den før. Den offentlige mappen var opprinnelig en Windows Vista-funksjon, men Microsoft beholdt denne funksjonen i alle fremtidige versjoner av Windows.

Så hva er en offentlig mappe? Enkelt sagt, det er bare en mappe som er tilgjengelig for alle brukere på PCen din. Hvis du for eksempel har en administratorkonto og flere brukerkontoer, kan både brukere og administratorer få tilgang til denne mappen. Denne funksjonen kan være nyttig hvis vanlige brukere har begrenset tilgang til bestemte mapper, derfor hvis to brukere vil dele filer eller arbeide sammen i en bestemt fil, er alt de trenger å flytte den filen til den offentlige mappen.

Offentlig mappe finnes i C: Brukers mappe og enhver bruker på en PC kan få tilgang til den uten noen spesielle privilegier. Når du åpner den offentlige mappen, vil du legge merke til at flere mapper er tilgjengelige.

Disse mappene er tomme, og du kan lagre alle filer du vil ha i dem. Vi må nevne at det er flere skjulte mapper tilgjengelig. For å vise skjulte mapper gjør du følgende:

  1. Klikk på kategorien Vis .
  2. Når menyen vises, finner du alternativet Skjulte elementer og sjekker det.

Etter at du har slått på skjulte mapper, merker du at tre nye mapper har dukket opp. Biblioteker og offentlige kontoer Bilder er vanligvis tomme, men Folder i Public Desktop inneholder snarveier til programmer som vil vises for brukere. Derfor vil du kanskje endre den og legge til enkelte programmer du vil ha alle nye brukere på skrivebordet.

I tillegg til å dele filer med andre brukere på datamaskinen din, kan Offentlig mappe brukes til å dele filer med andre brukere i ditt lokale nettverk. Denne funksjonen er flott, spesielt hvis du har ikke-Windows-datamaskiner på nettverket ditt, som ikke kan delta i en hjemmegruppe.

Husk at du kan endre tilgjengeligheten av Offentlig mappe i ditt lokale nettverk. Hvis du for eksempel vil dele bestemte filer med brukere som du deler PCen med, men du ikke vil dele dem med andre medlemmer av ditt lokale nettverk, kan du deaktivere delingen av den offentlige mappen ved å følge disse trinnene:

  1. Trykk Windows Key + S og skriv inn avansert deling. Velg Administrer avanserte delingsinnstillinger fra listen over resultater.

  2. Du bør se tre grupper tilgjengelig: Privat, Gjest eller Offentlig og Alle Nettverk. Klikk på Alle nettverk gruppe for å utvide den.
  3. Under Public Folder Sharing- delen kan du aktivere eller deaktivere Offentlig mappedeling over det lokale nettverket. Husk at Offentlig mappe alltid vil være tilgjengelig for brukere som du deler PCen med.

Offentlig mappe er en enkel og noen ganger nyttig funksjon, spesielt hvis du deler datamaskinen med flere andre brukere. Hvis du har en administratorkonto, og du deler datamaskinen med andre brukere som har begrenset tilgang til filer og mapper, kan det være den enkleste og raskeste måten å dele filer med, med den offentlige mappen.