Slik løser du HiDPI-problemer i Windows 10 på bare 5 minutter

Du kan fikse HiDPI-problemer ved å bruke disse 5 trinnene:

 1. Kontrollsystem-bred skjermskalering
 2. Deaktiver skjermskalering for bestemte applikasjoner
 3. Oppdater datamaskinen
 4. Sjekk GPU-innstillingene dine
 5. Avinstaller problematiske programmer og programmer

Å ha en høyoppløselig skjerm er flott, hvis du trenger mye plass mens du arbeider, eller hvis du vil ha det i et høyverdig bilde, men det har feil. Så mye som vi elsker høyoppløselig skjerm, ser det ut som at noen brukere har problemer med HiDPI på Windows 10.

HiDPI-skjermer og bærbare datamaskiner er relativt nye, og akkurat som med alle nye teknologier, er det en justeringsperiode før programvareprodusenter optimaliserer enhetene deres for slike høyoppløselige skjermer. Hvis du har HiDPI-skjerm eller bærbar PC, kan det hende du merker noen problemer som små menyer eller uklart tekst.

Dette er problem for både programvareprodusenter og Microsoft, fordi noe programvare kan se normalt ut når visse deler i Windows 10 ser dårlig ut og omvendt på høyoppløselig skjerm.

Så hva kan du gjøre for å fikse dette? Vi forteller deg med en gang.

Løsninger for å fikse Windows HiDPI-problemer

Løsning 1 - Kontrollsystem-Wide Display Scaling

Hvis du har en høyoppløselig skjerm eller en enhet, registrerer Windows 10 automatisk de beste innstillingene for deg. Dette virker imidlertid ikke alltid perfekt, slik at du kanskje vil tilpasse skalering manuelt, og her er en måte å gjøre det på.

 1. Høyreklikk på skrivebordet og velg Skjermoppløsning fra menyen.
 2. Gå til "Lag tekst og andre elementer større eller mindre", og nå kan du angi det tilpassede skaleringsnivået for skjermen.

I nyere versjoner av Windows 10 kan du få tilgang til disse innstillingene ved å gå til Innstillinger-siden> System> Skjerm> Skala og layout, som vist på skjermbildet nedenfor.

Det er verdt å merke seg at i Windows 10 endring av egendefinert skalering ikke krever at du logger ut og logger inn igjen, du kan bare fortsette hvor du sluttet.

Siden dette er problemet for tredjepartsutviklere, har enkelte programmer uklare fonter når du bruker skalering. Selv om Windows 10 gjør det mulig for DPI-skalering for alle skrivebordsprogrammer, vil de som ikke har høy DPI-støtte, ha uklart eller uklar tekst på bestemte innstillinger, for eksempel når du setter skalering til 200%. Mange populære apper har dette problemet, for eksempel Google Chrome eller Damp, men du kan noe løse dette problemet.

Løsning 2 - Deaktiver skjermskalering for bestemte applikasjoner

 1. Finn appen som gir deg DPI-problemer og høyreklikk den, og velg Egenskaper fra menyen.
 2. Gå til kategorien Kompatibilitet og merk av Deaktiver visningskalering ved høye DPI-innstillinger.

 3. Klikk på Bruk deretter OK.

Skrifter vil ikke være uklare lenger, men ulempen med denne metoden er at noen grafiske elementer i appen kan bli nedskalert. Avhengig av applikasjonen kan du kanskje endre størrelsen på skrifter eller grafiske elementer i den.

I tillegg kan du deaktivere DPI-skalering helt, men det er kanskje ikke den beste løsningen, siden alle grafiske elementer vil se mindre ut.

Løsning 3 - Oppdater datamaskinen

Microsoft har allerede utrullert ganske mange kumulative oppdateringer som pakket HiDPI-forbedringer. Pass på at du kjører den nyeste versjonen av Windows 10 OS for å dra nytte av disse forbedringene. Se etter oppdateringer og installer de nye oppdateringene som er tilgjengelige.

Løsning 4 - Kontroller GPU-innstillingene dine

Grafikkdriveren kan også være årsaken til problemet. Først av alt, sørg for at du har installert de nyeste GPU-driverversjonene.

Deretter må du sørge for å angi din opprinnelige oppløsning som standardverdien. Hvis disse verdiene er lavere, indikerer dette at bare den generiske driveren blir brukt. Du vil også bruke AMD / NVIDIA / Intel-driveren din.

Løsning 5 - Avinstaller problematiske programmer og programmer

Hvis HiDPI-problemene du opplever gjelder bare bestemte apper og programmer, avinstallerer du og installerer deretter de problematiske verktøyene på nytt. Denne raske løsningen kan være svaret på problemet ditt.

Høye DPI-skjermer og enheter er fantastiske, men som du ser, er programvaren fortsatt ikke optimalisert for dem, og det er noen problemer. Det er opp til programvareutviklere og Microsoft å optimere sine produkter til sluttbrukere, men dette kan ta litt tid.

Vi venter for tiden på permanent oppdatering fra Microsoft som vil fikse dette, og vi er sikre på at andre programvareutviklere vil langsomt optimalisere programvaren deres for HiDPI-enheter.

Hvis du har andre Windows 10-relaterte problemer, kan du sjekke om løsningen i Windows 10 Fix-delen.

RELATERTE GUIDER FOR Å KONTROLLERE:

 • Høye DPI-problemer med eksternt skrivebord i Windows 10 [Fix]
 • Windows 10 får forbedret høy DPI-støtte for stasjonære apper
 • FIX: Windows 10 endrer oppløsning på egenhånd

Redaktørens merknad: Dette innlegget ble opprinnelig publisert i august 2015 og har siden oppdatert for friskhet og nøyaktighet.